TÜM MAKALELER

TAVUK ETİNİN FAYDALARI VE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Tavuk Etinin Faydaları ve Doğru Bilinen Yanlışlar

R. Petek ATAMAN
Gıda Mühendisi
/ Yakın Doğu Üniversitesi Yarı Zamanlı Öğretim Elemanı / Gıda Güvenliği Derneği Kongre Koordinatörü

Tavuk eti içerdiği zengin besin öğeleri ile sağlıklı beslenme konusunda büyük öneme sahip. Ancak zengin besin öğeleri, tavuk etini çeşitli mikroorganizmaların gelişebilmesi için uygun ortamlar haline getirebiliyor. Dolayısıyla, mikroorganizmaların ürediği ürünlerin tüketilmesi sonucunda ciddi hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Ayrıca söz konusu hastalıkların şiddeti de mikroorganizmaların cinsine ve sayısına bağlı olarak değişebiliyor. Örneğin mide bulantısı, kusma, ishal vb. gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarından, daha ciddi boyutlara kadar uzanana rahatsızlıklara neden olabiliyor. Genelde et çeşitleri bu açıdan daha riskli, dikkatle satın alınması, saklanması ve pişirilmesi gereken ürünler grubuna giriyor.

  • Bu nedenle tavuk eti ve ürünleri satın alırken, tüm gıdalar için olduğu gibi kayıt dışı, ilkel koşullarda kesilen, hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanan ürünler ve açıkta satılan ürünlerin tüketiminden kaçınılması gerekiyor. Çünkü kayıt dışı ürün, denetimsiz ve riski yüksek olan ürün anlamına geliyor.
  • Ayrıca çiğ kanatlı etler hazır ambalajlı olarak piyasaya sunulmalıdır. Perakendeciler tarafından son tüketiciye satılırken de aynı kural geçerli olduğunun altını çizmekte fayda var. Buna karşın ürünlerin ambalaj bütünlüğünün hiçbir şekilde bozulmaması gerekiyor.
  • Tüketicilerin söz konusu ürünün son kullanım tarihinin geçmemiş ve soğuk zincirin kırılmamış olmasına dikkat etmesi çok önemli.
  • Satın almayı takiben ürünün en kısa sürede buzdolabına veya dondurucuya konulması hayati önem taşıyor.
  • Ambalajı hasar görmüş veya vakumu bozulmuş tavuk ve tavuk ürünleri kesinlikle satın alınmaması gerekiyor.
  • Satın alınan tavuk eti buzlukta korunacaksa, hemen buzluğa yerleştirilmelidir. Donuk olarak alınan ürünlerin çözünmesine fırsat vermeden buzluğa yerleştirilmesi önemlidir. Taze olarak satın alınanların ise en kısa sürede buzluğa ulaştırılması gerekir.
  • Taze et bir kez ve kullanım amacına uygun miktarlarda dondurulmalı, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
  • Çözdürme işlemi buzdolabında yapılmalıdır.
  • Etlerin muhafaza suresi için etikette verilen tarihler dikkatle okunmalı ve uygulanmalıdır.
  • Mecbur kalmadıkça tavuk eti yıkanmamalı; çünkü böyle bir işlem çevreye istenmeyen mikroorganizmaların bulaşmasına neden olabilir.  
  • Etin doğrandığı tahta ve bıçak ile ve temas ettiği yüzeylerle başta çiğ olarak tüketilecek gıdalar olmak üzere, hiçbir gıda temas ettirilmemelidir. İşlem sorasına hemen deterjan ve ılık su ile temizlenmelidir.  
  • Etin merkezi iyice pişirilmeli; pembe ya da kırmızı noktalar kalmamasına dikkat etmek gerekiyor.  Ancak aşırı pişirmekten de aynı derecede kaçınılması gerekiyor.
  • Mangalda pişirme işlemlerinde sadece odun kömürü kullanılmalı, etin alevle direkt temasından ve yoğun dumana maruz kalmasından kaçınılmalıdır. Et, közden 1 karış mesafe (yaklaşık 15-20 cm) uzaklıkta olmalıdır.

Özetle; tavuk eti sağlığımız için vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Bu nedenle tüm hayvansal gıdalarda olduğu gibi yetiştirme aşamasından itibaren kurallara uyulması, etkin bir biçimde denetlenmesi ve tüketicinin bilinçli olması da aynı derecede önemlidir.